Tunnettuja näytelmiä

Osa näistä esityksistä voi olla jo alun perin tuttuja, varsinkin jos teatterin maailmaan on päästy uppoutumaan aikaisemmin. Jos taas näytelmiä ei ole vielä koskaan nähty, löytyy listasta sellaisia vaihtoehtoja, jotka todella ovat näkemisen arvoisia. Mukaan on valittu hiukan erilaisia näytelmiä, jotta jokaiselle löytyisi jotakin. Osa näistä näytelmistä, elleivät jopa kaikki, on nähty toki myös Thalian Hallin näyttämöllä.

Hamlet lumoaa kerta toisensa jälkeen

Lumoava Hamlet!Shakespearen tragediasta löytyy kaikkea. Runollinen tarinan kerronta uppoaa syvälle hahmojen psykologiaan ja näytelmään kuuluu usein myös aimo ripaus huumoria, riippuen siitä kuinka ohjaaja on päättänyt lähestyä vanhaa teosta. Shakespeare onkin yksi länsimaisen kirjallisuuden kuuluisimpia hahmoja ja tämän takia jokaisen teatterin ystävän tulisi nähdä vähintään kerran Hamlet näytös.

Dealer´s Choise – Jakajan valinta

Jos halutaan hiukan uudempaa tuotosta, voidaan tutustua Jakajan valinta näytökseen. Tämä sai ensi-iltansa vuonna 1995 ja heti esityksen jälkeen se sai sekä parhaan komedian palkinnon, että kirjailija palkinnon. Näytelmän sijainti on ravintolassa, jossa kolmen näytöksen aikana käydään lävitse erilaisia tilanteita, kuten pokerin pelaamista, mihin koko kolmas osio keskittyy. Näytös sopii hyvin sellaisille henkilöille, jotka hakevat hiukan kevyempää esitystä ja jotka esimerkiksi nauttivat uhkapelaamisesta.

Kauppamiehen kuolema

Arthur Millerin näytelmä vaatii täyden keskittymisen, mutta tämä ei ole haastavaa näytelmän vangitsevan tarinankerronnan takia. Näytelmä kertoo modernin tragedian tavallisen kauppamiehen elämästä, haaveiden ja epäonnistumisten maailmassa. Tämän näytelmän loppu usein koskettaa kaikkia katsojia, sillä päähenkilöön ehtii kiintymään vahvasti ja tämän lopullinen romahdus paljastaa syvälle juurtuneita tunteita.

Oedipus Rex

Näytelmiä on kirjoitettu jo antiikin ajoista ja Oedipus Rex kuuluu näiden parhaimmistoon. Esimerkiksi Aristotelen “Poetics” kirjassa tämä valittiin täydelliseksi esimerkiksi dramaattisesta kirjoittamisesta ja se on edelleen näytelmä kirjoittamisen kulmakiviä. Kuninkaan elämää kuvaava näytelmä uppoaa henkilöiden elämään ja ottaa käsittelyyn vahvasti esimerkiksi ylpeyden, jonka vaikutus elämässä on yllättävän suuri.

Woyzeck

Georg Buchnerin kirjoittama, mutta keskeneräiseksi jäänyt, näytelmä kirjoitettiin 1900 luvulla, mutta se on edelleen hyvin ajankohtainen ja nautittava teos. Kokeellisen draaman aiheena on sotilaan elämä ja tämän hidas uppoaminen mielisairauden syöveriin. Näytelmä sisältää useita koukuttavia hahmoja ja päähenkilön realismin ja mielikuvitusmaailman sekoittuessa katsojalla voi tulla pintaan mitä erikoisempia tunteita.