Thalian Hallin historia

Thalian Hall on yksi Yhdysvaltojen vanhimpia pystyssä olevia rakennuksia ja sen historia alkaa jo 1800 – luvulla. Rakennus itsessään valmistui vuonna 1855 – 1858 ja sitä käytettiin sekä alueen kulttuurillisena, että hallituksellisena, keskuksena. Rikkaan historiansa ansiosta Thalian Hall kuuluu Yhdysvaltojen historiallisten paikkojen listalle ja se on ainut John Montague Trumblen suunnittelemista teattereista, joka on selvinnyt nykypäivään asti. 1800 – luvun puolivälissä, Wilmington oli osavaltion suurin kaupunki ja tämä selittää myös mittavan hankkeen, eli Thalian Hallin rakentamisen. Sen lisäksi että rakennuksesta löytyi kaupungin hallitus, oli sen sisällä myös kirjasto ja ooppera talo, johon mahtui yhteensä 1 000 katsojaa.

Vaiheikas 1800-1900 – luku

Thalian Hall on yksi maan vanhimmista rakennuksista.Vuoden 1860 jälkeen teatteria vuokrattiin yksityisille yrittäjille, jotka esittivät erilaisia näytöksiä salissa ja kuuluisimpiin tähtiin kuului John T. Ford. Muita huomattavia kuuluisuuksia olivat esimerkiksi Lillian Russell, Sir Henry Lauder, Maurice Barrymore ja Buffalo Bill Cody. Näiden lisäksi rakennusta vuokrattiin myös amatöörien esityksiin, sekä erilaisiin kokouksiin, tapaamisiin ja näytöksiin.

1900 – luku, kaikki muuttuu

1920- luvun jälkeen, suurin osa kiertävistä näytelmistä alkoi kuihtumaan ja tämä johti myös siihen, että Thalian Hallin käyttö väheni huomattavasti. Vuosien 1930 – 1940 välillä sitä uhkasi purkutuomio useita kertoja, mutta kaupunkilaisten aktiivisuus esti tuhon. 1973 teatterissa syttyi kuitenkin palo ja tämän jälkeen kunnostustyöt palauttivat sen alkuperäiseen uskoonsa ja ovet olivat taas auki vuodesta 1975 lähtien. Uudistettu rakennus alkoikin saamaan kiinnostusta erityisesti näyttelijöiden, näytelmien kirjoittajien ja ammattilaisartistien parissa, mikä johti teatterin pelastukseen. Vuonna 1983 teatterin kokonaisvaltainen uudistus päätettiin toteuttaa ja tähän kerättiin kaupunkilaisilta lähes 2 miljoonaa dollaria. Yhteensä uudistukset maksoivat 5 miljoonaa ja kestivät 18 kuukautta.

Uusi ulkoasu ja tämän hetken tilanne

Vuonna 1990 avattu uudistettu teatteri tarjosi heti yleisölle nähtävää, kahden viikon esittävän taiteen festivaalilla. Teatterissa on nähty sen jälkeen runsaasti erilaisia näytöksiä, esityksiä ja muita tapahtumia, jotka ovat jokainen olleet arvokkaita kokemuksia yhteisölle. Lisäksi mukaan on otettu elokuvien esittäminen, missä vierailijoilla on mahdollisuus ihailla sekä kotimaisia, että ulkomaisia harvinaisia tuotoksia, joita ei nykyaikaisista elokuvateattereista löydy ihan helposti. Thalian Hall on siis aina ollut, ja tulee todennäköisesti pitkään olemaan, taiteen ammattilaisten ja amatöörien kohtaamispaikka, jossa paikalliset ja turistit pääsevät uppoutumaan kulttuuriin ja historiaan.